Skånaliseter cheese factory produce and sell high quality goat cheese. The factory is located on the mountain next to Børgefjell National Park, surrounded by beautiful scenery in the municipality of Røyrvik in the middle of Norway.
The selection of goat cheese is vast and varied. Customers can buy cheese online or in selected shops and restaurants. Skånaliseter Gårdsysteri also gladly welcomes visits to its farm shop and restaurant. The Skånaliseter products is mostly sold at Farmers Markets in the region of Midt-Norge (Trøndelag)
The manufacturing of goat cheese has long traditions in the region and Svein Håpnes is fourth generation cheese maker at Skånaliseter. He has established a modern dairy and run it for the last twenty four years.
The productions of Skånaliseter Gårdsysteri are based on the long craftsmanship tradition in collaboration with the finest raw materials. The rich aroma and the excellent taste is a result of good craftsmanship, good commodities from the goats that grazes in the mountains and the long and proper maturation of the variety of cheeses. Traditional brown and white goat cheese inherits from old recipes of the farm. "Coffee Cheese" is the mountain people's way of preserving and eating cheese as an important element of their diet.
Blue and white mould cheeses, feta among others, is developed based on lessons learned from study visits around Europe.
The autorisasjons number is: EFTA M510
All goat cheese productions are based on craftsmanship :)
Ost som lages på Skånaliseter Gårdsysteri:
BALDER: Tradisjonell fast hvit geitost. Også benevnt som KAFFEOST. Lagret!
BLÅMANN: Modnet blåmuggost av geitemelk
SNØKVIT: En halvfast brietype. NB: Alle oster lages av geitemelk!
MYK JOSEFA: Bløt hvitmuggost, godt modnet.
DAGENS SKJØNNHET: Mellomting mellom chevre og brie med askeoverflate
BØRGEFJELL: Fast, modnet blåmuggost med askeoverflate
SOFIES DRØM: Camemberttype med askeoverflate
STORE BLÅMANN: Er en smaksrik langtidslagret blåmuggost ( 1 år)
DÆRGA: Svært langtidslagret fast hvit geitost. (Parmesantype) (+ 5 år)
GJETA: Skånaliseter sin fetaost som kan fås naturell (i saltlake) eller marinert i rapsolje med krydder og hvitløk. Marinert GJETA er på glass i tre størrelser
HALOUMI: Stekeost som den som finnes på Kypros. Ligner på Mozarella
TØ: Flytende hvitmuggost som kan brukes som fondue
DÆRGAPØLSE: Ei spekepølse laget av reinkjøtt og DÆRGAOST
Skånaliseter ligger ved fjellet Dærga. Dærga er samisk og betyr "dirre" eller skjelve fordi kan oppleve at fjellet skjelver ved urolig vær. Dærga er kommunefjellet i Røyrvik og det er merkede turløyper innover til fjellet
Skånaliseter Gårdsysteri lager en ost som heter DÆRGA. Dette er vårt svar på den mer berømte Italienske osten Parmesan. Dærgaosten er imidlertid mye hardere og med en kraftigere smak fordi den er lagret i hele ti år!
skånaliseter BALDER 2 bjørg eigard.JPG
Copyright © All Rights Reserved
http://100hourparty.dk/